Kanun gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Sadece Danıştay içtihatlarını birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcıdır. Ancak bu bağlayıcılık anayasaya aykırıdır.
Gerekçe hükme dahil mi?
Gerekçe, mahkemenin gerekçesini ortaya koyduğu ve karara nasıl ulaştığını gösterdiği, hukuki gerekçeleri de içeren yargı kararının bir parçası olan alandır.
Yasal gerekçe ne demek?
Sebep; Hüküm esasının akla, kanuna ve önemli olaylara uygun olarak açıklanmasıdır.
Gerekçeli karar ne anlama gelir?
Gerekçeli karar, yargılama sonunda mahkemenin kararının dayandığı gerekçeleri içeren karardır.
Gerekçesiz karar olur mu?
Yargıtay ayrıca, gerekçesiz veya ‘görünüşte gerekçeli’ kararları iptal ederek, kararların gerekçelerinin kamu düzeniyle ilgili olduğunu belirtmektedir10. Ceza yargılamasında, hükmün gerekçesiz olması, mutlak temyiz (iptal) nedeni olarak açıkça sayılmıştır (CMUK md. 308/7).
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Bu bağlamda; özellikle Tebligat Kanunu’nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle, temyiz yoluna başvurulabilecek mahkeme kararlarının, değişikliğin gerekçesi ve bu tebliğ üzerine dava açma süresinin başlangıcı dikkate alınarak davalılara tebliğ edilmesi hükme bağlanmıştır.
Gerekçeli karar geç yazılırsa ne olur?
Anayasa Mahkemesi, anılan kararda, gerekçeli kararın geç düzenlenmesi halinde kararın kesinleşmesinin gecikeceği ve lehine karar verilen tarafın mağdur edileceği sonucuna varmıştır.
Gerekçeli karar değişir mi?
Özet kararın gerekçeli kararla değiştirilmesi mümkün olmayıp gerekçeli kararın özet karara uygun olarak düzenlenmesi zorunludur.
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse ne olur?
Gerekçeli kararın tebliğ edilmemesi, adil yargılanma hakkının bazı yönleri bakımından önem taşımaktadır, zira kişinin etkili bir hukuki başvuruya sahip olmasını engellemektedir.
Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Gerekçeli kararın tebliği için başvuru gerekli midir? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın tebliği için özel bir başvuru gerekli değildir. Hukuki işlemlerde mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara iletmekle yükümlüdür.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
Mahkemenin itirazı üzerine yargılama yapılır. İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve yargılama genel hükümlere göre devam eder. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında CMK 223. maddesine göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılan davette tutanağa geçirilir.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Kanunun bağlayıcılığı ilkesi nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun “Kanunun bağlayıcılığı” başlıklı 4. maddesine göre, ceza kanunlarını bilmemek mazeret olarak kabul edilemez ve suçlunun cezalandırılmasını engellemez. Konu ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 4. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun 30/1. maddesinin hükümleri arasındaki bağlantıya da değinmektedir.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
‘Anayasa Mahkemesi kararları… yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuken bağlayıcı olması için bu kararların hukuken bağlayıcı olması gerekmektedir.
Bağlayıcı hukuk kuralları ne demek?
Bağlayıcılık, bir hukuk normunun muhataplarını belli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, normun hukuki sonuçları doğurmak için gerekli şartları yerine getirmesi ile kazanılan niteliktir.
Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.