Boy abdesti yerine normal abdest alınır mı?
Zira Allah Teala buyurmuştur ki: “Eğer bir yakınlık halinde iseniz, temiz olun.” Bu durumda gusülden sonra tekrar abdest almak farz değildir. Ancak abdesti bozan bir durum ortaya çıkarsa, abdest almak farzdır. Bunun dışında cünüplük sebebiyle alınan gusül abdest yerine geçer.
Cünüpken gusül yerine abdest alınır mı?
Cevap Metni. Allah’a hamd olsun. Su eksikliği veya hastalık nedeniyle su kullanamama gibi teyemmümün yapılmasına izin veren dini bir mazeret varsa, teyemmümün abdest ve yıkanmanın yerini aldığında şüphe yoktur. Buna göre, kirli olan bir kişi teyemmüm alır ve bunu dua yoluyla gerçekleştirir.
Cünüp olup normal abdest alınır mı?
Peygamber (s.a.s.): “Gusül abdestinden daha genel olan abdest hangisidir?” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-kebîr, 12/371 [13377]) buyurarak, gusülden sonra abdest almanın gerekli olmadığını açıklamıştır.
Cünüpken normal abdest alınıp namaz kılınabilir mi?
Abdestsiz veya cünüp olarak namaz kılan kimse, tövbe etmeli, bağışlanma dilemeli ve bir daha böyle bir davranışı tekrarlamamaya karar vermelidir. Ayrıca bu kimse, abdestsiz veya cünüp olarak kıldığı namazı tekrar etmelidir.
Cünüp olduktan sonra normal abdest alınır mı?
Zira Hz. Aişe (ra), Resûlullah (s.a.s.)’in gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79). Abdullah (r.a.) ise; “Gusülden daha yaygın olan abdest hangisidir?” demiş ve gusülden sonra abdest almanın gerekli olmadığını açıklamıştır.
Gusül almaya imkan yoksa normal abdest alınır mı?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan istisnai bir uygulamadır ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilir. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.
Cünüpken gusül abdesti alınmazsa ne olur?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Eşim üstüme boşaldı gusül gerekir mi?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
Duş almak gusül yerine geçer mi?
Duş almak, ancak doğru ve bilinçli bir şekilde yapılırsa gusül sayılır. 11 Mayıs 2021Duş almak, ancak doğru ve bilinçli bir şekilde yapılırsa gusül sayılır.
Cünüp biri dokunursa abdest bozulur mu?
Şafiî mezhebine göre, bir kimse, dinen evlenmesi haram olmayan karşı cinsten birine hiçbir engel olmaksızın dokunursa, her ikisinin de abdesti bozulur (Maverdî, el-Havî, 1/183-187). Ancak karşı cinsin saçına veya tırnağına dokunmak abdesti bozmaz.
Cünüpken nasıl abdest alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, cinsel sağlık hukukuna göre gusül gerekir; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Boy abdesti normal abdest yerine geçer mi?
Yukarıda da belirtildiği gibi gusül abdesti normal abdestin yerine geçtiğinden, “gusül abdesti için abdest gerekir mi?” sorusu ortaya çıkmaz. Sorunun cevabı “hayır”dır. Tam abdest aldıktan sonra abdestinizi kesintiye uğratacak bir durum yoksa, ayrıca abdest almanız gerekmez.
Cenabet biri abdest alıp namaz kılabilir mi?
Necis olan bir kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Cünüp ölürsem ne olur diyanet?
Bir kimsenin eşiyle cinsel ilişkide bulunmak veya rüya görmek gibi mubah bir sebeple necis olarak ölmesi, onun imanının zayıf olduğuna veya kötü sonuçlarla öldüğüne delil değildir. Nitekim sahabeden Hanzala Radiyallahu Anh cünüp olarak şehit edilmiş ve melekler onu yıkamışlardır.
Boy abdesti olmadan normal abdest alınır mı?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Gusül abdesti alırken normal abdest alınır mı?
Gusül sırasında normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların aynısının yapıldığı bir bölüm vardır. Ayrıca Gusül abdestinde Müslümanların vücudunun tüm kısımları yıkanır, böylece geride iğne kalmaz, bu da Gusül’ün normal abdestin yerini almasını açıklar.
Su var ama gusül alamıyorum normal abdest alınır mı?
Yukarıdaki soruyu soran kişi bir yerde su bulur ve yıkanma imkânı bulursa, banyo veya yıkanma yeri olmasa bile yıkanmalıdır.
Boy abdesti alınmazsa günah mı?
Peygamber (s.a.s.), mü’minin necis olmakla (maddi olarak kirli) olmayacağını bildirmiştir (Buhârî, Gusûl, 23 [283]; Müslim, Hafız, 116 [372]). Ancak necis bir kimsenin yıkanmayı geciktirerek namazını kaçırması haram, elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur.