İçeriğe geç

Bilirkişi Raporuna Beyan Kaç Gün

Bilirkişi raporuna beyanda bulunmazsa ne olur?

Madde şöyledir: “MADDE 52 – (1) Bilirkişi, bilirkişiyi görevlendiren makamın verdiği süre içinde raporunu hazırlayıp sunmak zorundadır. Bilirkişiye, işin niteliğine göre talep üzerine ek süre verilebilir.

Bilirkişi raporuna beyan süresi adli tatilde uzar mı?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Mahkeme Tatilinin Sürelere Etkisi” başlıklı 104. maddesinde: “Bu Kanunda belirtilen dava ve işlerde, tatile tabi olan sürelerin sonu tatil dönemine rastlarsa, bu süreler, ayrıca bir karar almaya gerek olmaksızın, mahkeme tatilinin bittiği günden itibaren bir hafta uzamış sayılır.” hükmü yer almaktadır. Karar…

Bilirkişi raporu ne zaman tebliğ edilir?

Bilirkişi, kendi kontrolü dışındaki sebeplerden dolayı raporu yanlış hazırlamışsa ve gerçekleri öğrendikten sonra ikinci bir rapor hazırlayıp mahkemeye sunmuşsa, bu raporun dikkate alınması uygun olacaktır. Rapor mahkemeye sunulduktan sonra, raporun kopyaları davanın taraflarına tebliğ edilecektir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Bilirkişi raporuna beyan süresi uzatılabilir mi?

Bilirkişi raporuna göre başvurunun bu süre içinde hazırlanmasının çok zor veya imkânsız olması ya da özel veya teknik bir çalışmanın gerekmesi hâlinde, bu süre içinde mahkemeye başvuran tarafa, sürenin sonundan itibaren işleme başlayabilmesi için bir defaya mahsus ve en fazla iki haftalık ek süre verilebilir.

Beyanda bulunmazsa ne olur?

Borçlu, süresi içinde malvarlığını bildirmezse alacaklının talebi üzerine icra ceza mahkemesince bir defaya mahsus olmak üzere malvarlığına el konulması cezasına çarptırılır.

Bilirkişi raporu gecikirse ne olur?

Bu kapsamda mahkeme, süresi içinde raporunu sunmayan bilirkişiyi görevden alarak yerine başka bir kişiyi bilirkişi olarak atayacaktır.

Bilirkişi raporuna itiraz süresi kaç gündür?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 281 inci maddesinin birinci fıkrasında, bilirkişi raporuna karşı itiraz süresinin bilirkişi raporunun tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olduğu hükme bağlanmıştır.

Bilirkişi adli tatile girer mi?

Bu düzenlemeye göre, basit yargılama usulüne tabi davalar (icra mahkemelerinde görülenler hariç) artık mahkeme tatilinde görülemeyecek.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi raporu uyapta görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.

Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?

Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.

Bilirkişi raporuna karşı beyan nedir?

Yargılama esnasında hâkimin uyuşmazlığı çözmek için teknik bilgiye ihtiyaç duyması halinde, bilirkişiler tarafından düzenlenen rapora, tarafların bu raporun eksik veya hukuka aykırı olduğuna itiraz etmeleri halinde bu rapora itiraz denir.

Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?

Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.

Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort