Geminin güvertesi neresidir?
Güverte: Bunlar gemiyi yatay olarak yandan yana, pruvadan kıça bölen su geçirmez bölmelerdir. Gemilerin boyutuna bağlı olarak bir gemide birden fazla olabilir. Bu güverteler sırasıyla ana güverte, rüşvet güvertesi, saçmalık güvertesi ve tavlun güvertesi olarak adlandırılır.
Teknenin sol tarafına ne isim verilir?
Gözlemci geminin ön tarafına doğru baktığında, gözlemcinin sağında kalan tarafa sancak, solunda kalan tarafa ise iskele denir.
Tekne bağlanan yere ne denir?
Rıhtıma yanaşmak için kullanılan taban; boşta yürüme; Çamurluklar-teknenin sürüklenmesini önleyen kauçuk balonlar; Tekneyi bağlamak için kullanılan halatlar üzerindeki koltuk veya yatak; Tekneye erişmek için kullanılan taşınabilir köprüye giden geçit; Marinalarda ve limanlarda şamandıralara bağlı sabit çapalar üzerindeki tonoz; Halatları, halatları veya sıçramaları tutmak için kullanılan uzun saplı kanca…
Teknenin ön tarafına ne denir?
Baş/Ön kısım: Teknenin tepesindeki ön kısım. Ön kısım/Ön direk: Ana direği ucundan öne doğru uzatan çelik tel donanım elemanı. Yan/Kaldırım: Teknenin su hattının dışında ve üstünde olan tarafı. Bom/Bom: Yelkenin alt kısmının bağlandığı direk.
Gemide güverteci ne iş yapar?
Güverte mürettebatı, gemilerde yolcu ve kargo taşımacılığında görev alan deniz personelidir. Güverte mürettebatı, geminin güvertesindeki çalışmalardan sorumludur ve geminin güvenli bir şekilde seyretmesi için gerekli tüm çalışmaları yürütür.
Geminin kıç tarafı neresi?
Teknenin ön kısmına pruva, arka kısmına ise kıç denir. Pruvaya bakıldığında teknenin sol tarafı iskele tarafıdır.19 Ekim 2016Teknenin ön kısmına pruva, arka kısmına ise kıç denir. Pruvaya bakıldığında teknenin sol tarafı iskele tarafıdır.
Teknenin sağ tarafına ne denir?
Sancak, deniz araçlarının sağ tarafını ifade eden bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde ve liman veya marina girişlerinde, kolay tanımlama için yeşil bir sancak tarafı ışığı kullanılır.
Teknede 9 numaralı kısım neresidir?
8. Teknenin dümenlendiği kısma “köprü”, köprüden bakıldığında teknenin sol tarafında kalan kısma “iskele” ve sağ tarafa “sancak” denir. 9. Teknenin rüzgârın estiği taraftaki kısmına “rüzgâr üstü”, diğer tarafına ise “rüzgâr altı” denir.
Geminin burun kısmına ne denir?
Pruva veya pruva, bir su aracının pruvasıdır. Hareket halindeyken geminin en ön kısmıdır ve kıç kavramının tersini temsil eder.
Gemide kaptan odasına ne denir?
Geminin dümeninden başlayarak, geminin kumanda ve donanımlarına kadar tüm çalışma koşulları altında geminin tüm ekipmanlarının bulunduğu yere dümenci odası denir.
Teknenin büyüğüne ne denir?
Gelişen tekne ve yat sektörü, 40 metreye kadar olan tekneler için süperyat, 40 metreden büyük tekneler için ise megayat gibi isimleri ortaya çıkardı.
Teknenin ters dönmesine ne denir?
DEVRİLME: Alabora olma, devrilme: Bir gemi veya deniz aracının yan yatması veya alabora olması.
Teknenin güvertesi neresi?
Güverte: Teknenin pruvasından kıçına kadar uzanan üst platform. Güverte: Güverteyi oluşturan pruvaya çivilenmiş parçalar. Kızak: Direk ayağının omurgaya oturduğu yuva. Kabin: Tekne alanı.
Tekne kısımları nelerdir?
Teknenin temel parçalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Pruva (Baş)Kıç (Kuyruk)Sancak.Liman.Gövde (Taban)Güverte.Kaptan EviTavşan Yolu.Daha fazla öğe…•9 Ağustos 2024
Teknede beam ne demek?
Denizcilik (a) kemere dik yön, (b) geminin genişliği, (c) geminin eksenine dik yön.
Geminin gövdesi neresi?
Gövde, bir geminin veya teknenin alt kısmını oluşturan su geçirmez kısımdır.
Geminin başı kıçı neresi?
Teknenin gövdesine perspektif bir görünümden bakarsak; pruva bölümü kıçta, kıç bölümü kıç aynasında son bulur. Tekne içindeki her bir bölümü veya konumu tanımlamak için, ileri baş yönündekiler için “İleri” ve kıç baş yönündekiler için “Arka” terimleri kullanılır.
Geminin dümeni neresidir?
Modern gemilerde dümen hala arkada bulunur, ancak bugün genellikle bir veya daha fazla hidrolik pistonla çalıştırılan bir dümen kolu kullanılır. Bazı gemilerde her pervanenin arkasında bir tane olmak üzere iki dümen bulunur.13Ağu 2021Modern gemilerde dümen hala arkada bulunur, ancak bugün genellikle bir veya daha fazla hidrolik pistonla çalıştırılan bir dümen kolu kullanılır. Bazı gemilerde her pervanenin arkasında bir tane olmak üzere iki dümen bulunur.
Geminin yanaştığı yere ne denir?
Sığınma limanları: Bunlar, küçük gemilerin fırtınalar sırasında güvenli bir şekilde sığınabileceği limanlardır. Marinalar: Bunlar, özel yatların ve eğlence teknelerinin yanaştığı limanlardır.